Tulosta Tulosta
A A
satapelastus.fi / Pelastustoiminta / Eläinten pelastaminen

Eläinten pelastaminen

Pelastuslaitoksen päätehtävä on ihmisten ja omaisuuden pelastaminen onnettomuustilanteissa. Eläimet ovat lainsäädännön mukaan omaisuutta, mutta myös eläimen elämä on arvokas ja elämän pelastaminen onkin aina ensisijaista. Välillä kuulee kysyttävän, eikö palokunnalla ole tärkeämpää tekemistä kuin pelastaa eläimiä? Vaatimatonkin lemmikkieläin voi kuitenkin olla omistajalleen erittäin tärkeä ja sen traumaattinen menetys saattaa aiheuttaa mielenterveys-ongelmia tai jopa itsemurhan. Hädässä olevien luonnonvaraisten eläinten pelastamista pelastustoimen puolesta taas puolustaa paitsi eläimen
kärsimyksen minimointi, myös inhimillisten onnettomuuksien ennaltaehkäisy.
On huomattavasti turvallisempaa, että koulutettu ja hyvin varustettu pelastustoimi menee esim. heikoille jäille tarkistamaan, onko eläimellä hätä, kuin että sinne menee kouluttamaton maallikko ilman turvavarusteita. Aivan liian usein pelastustoimi törmää tehtävään, jossa esim. koira on pudonnut jäihin ja omistaja on mennyt pelastamaan sitä. Sangen usein tilanne päättyy siten, että koira pääsee omin avuin ylös avannosta, mutta omistaja ei.

kuva Peuran pelastaminen meren jäältä Viasvedellä 24.2.2009
Eläintenpelastamistehtävät poikkeavat suuresti toisistaan, kuten muukin pelastustoiminta. Pelastettava eläin saattaa olla yhtä hyvin pilakuvien legendaarinen puun oksalla istuva kissa, jäihin pudonnut hirvi, lietelantaan pudonnut sonni, tulipaloon joutunut koira tai vaikka seinän väliin karannut lemmikkikäärme.Pelastushenkilöstölle eläimen pelastaminen saattaa olla haasteellinen ja usein vaarallinenkin tehtävä, pelastettava saattaa painaa lähes tuhat kiloa, eikä välttämättä ymmärrä, että ihminen haluaa auttaa sitä. Toisessa ääripäässä on eläimiä, jotka ovat hyvin pieniä ja heikkorakenteisia, loukkaantuen kovakouraisesta käsittelystä helposti.

Satakunnan alueella eläinten pelastustehtäviä hoitavat kaikki palokunnat,
Porin toimialueella Uudenkoiviston vpk on erikoistunut eläinten pelastamiseen. Palokunta on varustettu normaalia kattavammalla eläintenpelastuskalustolla ja sen miehistö on koulutettu käsittelemään niin tuotanto, lemmikki kuin luonnonvaraisia eläimiäkin. Toinen eläintentehtäviin erikoistuva palokunta on Ahlaisten vpk, joka keskittyy erityisesti tuotantoeläinten pelastustehtäviin.

Kun eläin on pelastettu, se pyritään toimittamaan omistajalleen, palauttamaan luontoon tai mikäli se on loukkaantunut tai sairas, asianmukaiseen jatkohoitoon.

Mikäli eläin on hädässä, tulee sitä auttaa mahdollisuuksien mukaan itseään kuitenkin vaarantamatta, ilmoittaa mahdollisuuksien mukaan eläimen omistajalle tai kiireellisessä tapauksessa suoraan numeroon 112. Jäällä makaavista linnuista tai hylätyltä näyttävistä peuranvasoista, jäniksen tms. eläimen poikasia ei saa lähestyä eikä niistä tule heti soittaa hätänumeroon, sillä terve lintu ei jäädy kiinni, mutta voi levätä jään päällä useita tunteja. Hylätyltä näyttävä poikanenkaan ei useimmiten ole hylätty, vaan emo käy välillä ruokkimassa sitä piilopaikassa. Ruokintojen välillä saattaa olla tuntien taukoja, jotka ajat poikanen voi viettää yksin hiljaa ja hievahtamatta. Näissä tapauksissa pitää tilannetta tarkkailla useampi tunti ennen tilanteeseen puuttumista, sillä ihmisen varomaton väliintulo johtaa helposti poikasen hylkäämiseen ja kuolemaan. Puuhun kiivenneellä kissalla ei ole välitöntä hätää ja eläinlääkärien antama toimintaohje ”kissa puussa” tapauksiin onkin, että ellei kissa ole esim. kaulapannastaan kiinni, sen annetaan rauhoittua ja olla puussa 3vrk ennen kuin pelastustoimi lähtee hakemaan sitä alas. Tuon 3 vrk aikana yli 95 % kissoista tulee itse alas puusta.

SIVUN ALKUUN
kuva

Pöllö pelastajan käsissä

kuva

Hevosen taluttaminen oikeaoppisesti turvalliselle paikalle

Sivu päivitetty 16.03.2012